Tan Sri Azman & Rashdan must reveal the consultancy fees paid for WAU

Tan Sri Azman Mokhtar and his crony Rashdan

Parliament will resume tomorrow 11-2012, it is hoped that Tan Sri Azman Mokhtar (Amok), the MD of Khazanah Nasional Bhd (Khazanah), and his most trusted crony, En Mohammad Rashdan Yusof aka Danny (Rashdan), will do the right thing to tell Parliament what was the actually consultancy fees that BinaFikir Sdn Bhd (BinaFikir) charged MAS for the WAU Project in 2002/2003.  

Amok and his most trusted crony Rashdan were co-founder of BinaFikir. BinaFikir was incorporated in January 2002.  Soon after its incorporation, MAS appointed BinaFikir as the consultant to restructure MAS.  

Of course, around that material time, YB Tan Sri Noor Mohamed Yacop was also appointed a director of Khazanah. He also played a major role in UEM and MAS.

As we all know that consultants are good at coming out with sophisticated catchy wordings that very few of us could really understand.  BinaFikir was no exception.  “WAU” was the brainchild of BinaFikir.  WAU stood for Widespread Assets Un-Bundling. WAU’s main objective was to make MAS “an asset light airline”, in HERE

WAU did not help MAS at all. It was just a temporary measure that has caused MAS more problems now. It was all about the selling of the existing assets of MAS to generate fund for MAS. It was more of an asset stripping exercise to raise fund as a temporarily solution. 

Under WAU, MAS disposed of all its aircraft to Penerbangan Malaysia Bhd (PMB), MAS Komplek consisting of 52 buildings in KLIA and 70% of MAS Catering Sdn Bhd to Gubahan Saujana Sdn Bhd (Gubahan), which was controlled by the brother of the former PM YB Tun Abdullah Ahmad Badawi

By the way, after YB Tun Abdullah Ahmad Badawi resigned as PM in April 2009, he was subsequently appointed the Advisor of MAS until now. Yours truly believes that he was appraised of WAU, the MAS-AirAsia share swap and the going-on in MAS after the said share swap.

Hasbie Satar & YB Tan Sri Noor Mohammed Yaakop

It was also during the tenure of Tun YB Abdullah Ahmad Badawi that YB Tan Sri Noor Mohammed Yaacop (Noor Yaakop) was the extremely powerful Minister of Finance II. Co-incidentally, Noor Yaacop’s then Political Secretary, En Hasbie Satar, was arrested by MACC and charged for 28 counts for offenses alleged to have been committed in December 2008 and Jan 2009 under Anti-Money Laundering Act. It was alleged that MACC found in his possession million of Rinngit.

After the disposal, MAS subsequently signed agreements to lease the aircrafts from PMB and MAS Komplek from Global Asset Network Sdn Bhd for 57 years.  MAS also signed a back to back lop sided catering and cabin services contracts from MAS Catering Sdn Bhd for 25 years costing MAS a total of  RM6.25 billion  (RM250 million per year).  After a few months of the disposal of the said 70% of MAS Catering Sdn Bhd to Gubahan, the name of MAS Catering Sdn Bhd was changed to LSG Sky Chef Brahim’s Sdn Bhd.

During the last session of Parliament, the Deputy minister of Finance, YB Senator Datuk Donald Lim, has promised Parliament that he will provide the total consultancy fees charged by Binafikir to MAS for the WAU Project but the little Napoleons in Khazanah managed to withhold this information by hiding behind the CONFIDENTIAL CLAUSE in the consultancy Agreement between BinaFikir and MAS, in HERE.

Yours truly will definitely pursue this matter in this coming session of Parliament until the total cost of consultancy fees, which was believed to be a very big sum, paid by MAS to BianFikir, is revealed to Parliament.  It is hoped that En Ahmad Jauhari Yahaya (AJ) and the Board of Directors of MAS will also do the right thing by revealing to Parliament through the Ministry the total consultancy fees paid by MAS to BinaFikir for the WAU Project.

Now that Amok is the MD of Khazanah and his most trusted crony Rashdan is still the Deputy Group CEO of MAS, it is hoped that both of them will realize that they must ensure that such information must be given to Parliament in order to avoid the embarrassment for the Government.

 

Advertisements

16 thoughts on “Tan Sri Azman & Rashdan must reveal the consultancy fees paid for WAU

  1. anti-betrayal

    Pak Lah should not be appointed as MAS Advisor which he has a conflict of interest as her brother owns Brahim maaa…. Can we eliminate people who has a conflict interest stay away from this business!!! They are the root cause of the bleeding of MAS!!!

    Reply
  2. MAS Manager

    AJ should tell us all what was the consultancy fees of BinaFikir. Knowing AJ, he is only good in condoning the abuse of Nanny Danny and taking care of the Pariah’s interest.

    The Board of MAS should instruct AJ to reveal the BinaFikir’s consultancy fees. Datuk Azman Yahya is the longest serving member of the Board and he should know about this matter.

    Reply
  3. The Pumkiner

    The consultancy fee paid to Bagi Rosak tak Fikir is partly the reason for the cash bleed.

    Malu nak cakap lah tu.

    Masa nak ambik duit tak malu pulak.

    Reply
  4. Joe Black

    Idris Jala should be brought back to clean up the mess he created in the first place…
    No more assets to sell now that he’s sold them all!

    Reply
  5. MAS steward

    AJ has no balls to stand up for MAS as you can see how he sold the interest of MAS under the agreement to uplift the 35,000 AAX passengers.

    AJ can only talked bad about the staff and condemn staff. With the Pariah and the little napoleons in Khazanah he will lick their boots. Until today he is still condoning the Nanny Danny.

    YB please whack the shit out of AJ, Nanny Danny, Roman and Azhari and hope that they will realise that thye are not wanted.

    Reply
  6. The Capal

    Suprise me MAS Steward can complain. Normally they are bunch of people who always put their brain at their knee cap. Anyway don’t listen to them, they from NATO group.

    Reply
  7. Anonymous

    YB,
    Aren’t you tired playing the out of tune songs that only the MAS staff are interested to listen.
    I hope you will not be reelected.

    Reply
  8. Cindarella

    Salah guna kuasa di MAS

    Selamat sejahtera YB WCK
    Gua ni staff MAS yang perihatin, nak mintak tolong sangat lah klu dapat YB siarkan luahan hati staff2 MAS yang dah mati kutu tak tahu nak buat apa lagi dengan salah guna kuasa dua tiga pengurus MAS bagi kasi tahu semua orang baca dan kenal sapa kutu2 ini.

    Salah guna kuasa di MAS ni dah terlampau2 sampai gua dan staff pun dah meluat, makin hari makin menjadi2 macam ini:
    1. Brader ni ingat dia terer sangat. Sekarang dia jaga bahagian sales Malaysia dan asean. Dulu sebelum masuk sales, brader ni duduk kat TMO berlagak kononnya macam ‘aku tau semua’. Brader ni anggap budak2 sales ni semua tak tau buat kerja. Lepas tu dia masuk sales jaga asean. Gua nak tanya sikit apa yang brader ni dah buat nak majukan dan tambahkan sales kat asean. Habuk pun tarak. Kerja dia dalam masa 2 tahun asyik jalan je pusing semua asean. Kadang2 tu sampai 6-7 hari kadang2 sampai 10 hari. Tak stop2 pulak tu. Lompat dari satu stesen kesatu stesen lain. Claim brader ni beribu2 tapi keja tak jalan. Dah lah banyak jalan2 lepas tu boleh shopping pulak dengan bini lepas tu pegi berhibur. Gua dengar kalau mesyuarat sehari brader ni boleh duduk kat stesen sampai 2-3 hari. Kadang2 mesyuarat berapa jam je tapi brader ni duduk kat stesen sampai 2-3 hari jugak. Semua ni menghabiskan duit MAS bayar hotel, bayar elaun makan elaun, entertainment macam2 elaun lain la.

    Gua tak boleh bayangkan berapa banyak duit MAS dah habis kena kapur dengan brader ni. Betul2 salah guna kuasa atas alasan konon mesyuarat. Gua dengar kadang2 bukan mesyuarat besar pun tapi tah apa2 mesyuarat kecik atau perkara kecik je pun brader ni mesti sampai. Pendeknya semua perkara kat negeri2 asean ni, brader ni mesti nak datang kecik mana pun. Habis apa guna MAS bubuh pengurus2 kat negeri2 asean tu? Sampai gua dengar jamuan hari raya staff dekat satu stesen kecik pun brader ni sanggup datang jugak. Memang salah guna kuasa terlampau ni. Berjalan pulak mesti bawak bini. Lepas tu pengurus2 MAS pulak kena layan bini dia. Shopping la apa la kadang2 gua dengar pengurus2 tu pulak kena keluar duit sendiri nak layan brader ni dengan bini dia.

    Dah lah tu gua dengar tiap musim perayaan dia minta hamper, kononya nak bagi pelanggan MAS lah ejen pelancongan lah – tapi sebenarnya semua hamper MAS tu brader ni sapu bawak balik dan gua tak tahu apa dia buat dengan semua hamper-hamper tu.

    Gua harap sangat la jabatan audit buat siasatan kat mamat ni. Check betul2 semua salah guna kuasa ni. Dan jabatan HR tu bawah Puan Zahrah cuba2 la perhati sikit brader ni dan buatlah apa yang patut, disiplinkan dia sikit la.

    Baru2 ni gua dengar banyak lagi salah guna kuasa oleh brader melaun ni. Sekarang jaga sales Malaysia pulak selain asean tapi maseh tak stop pusing satu asean, alasan biasa la mesyuarat. Klu betul keje tentu dah tambah revenue dah profit tapi makin teruk ada lah. Malaysia langsung tak nak jaga. Ejen2 semua pun dia tak nak jumpa sampai semua ejen dah bising. Kat opis langsung tak nampak batang hidung. Gua dengar keje bertimbun2 kat opis Malaysia tunggu dia balik berjalan sampai ejen pun tak boleh tunggu. Ni macam mana nak tambah sales? Lepas tu gua dengar baru2 ni masa joyride kapal baru, dia dah bawak segala kaum kerabat dan kekawan dia yang takde kena mengena dengan MAS. Gua dengar dah la bukan ejen, penumpang setia MAS pun bukan, ahli Enrich pun bukan. Joyride tu untuk raikan dan kenalkan produk baru MAS pada ejen2 dan penumpang2 setia supaya ejen boleh jual dan penumpang setia tambah setia. Ni brader ni pulak salah guna kuasa dia pegi bawak kaum kerabat dia. Sekali lagi gua mintak lah jabatan audit dapat check betul2 salah guna kuasa terlampau brader ni.

    2. Gua dengar jugak ada terdapat sebahagian VP dan SVP terutamanya yg jaga bahagian komunikasi juga salah guna kuasa. Dulu dah ada circular kata VP/SVP dah tak boleh travel naik first class dah down grade kepada business class. Tapi minah ni asyik travel naik first class lagi. Nak kata dia tak tau tak boleh la sebab ini polisi. Kalau satu VP tak tau pasal polisi, apa guna jadi VP. Minah ni baru masuk MAS tengah gian nak naik first class kot. Tapi kalu dah polisi kena la ikut. Kalau gua graded staff mesti dah kena DI tak ikut polisi. Habis minah ni salah guna kuasa dan kedudukan, sapa yang nak DI.
    Gua harap lah bahagian HR dapat siasat minah ni betul2 dan alasan spt tak tau polisi tak boleh diterima sebab banyak staff kat bawah dah kena DI kena buang keje lagi pasal tak ikut polisi. HR mesti mau tengok balik semua travel2 VP/SVP sejak circular tu keluar dan sape2 yg melanggar polisi mesti kena tindakan disiplin. Jangan la orang bawah je yg dikenakan.

    Harap sangat la YB dapat siarkan di blog pasal salah guna kuasa diatas dan tindakan sepatutunya diambil. Gua staff MAS mmg dah tak sabar ni, nak report kat whistle blower pun gua tak percaya 100 peratus kat whistle blower ni.

    Reply
  9. love mas

    To voter of wangsamaju , please don’t feel offended by mas issue . Please bare with us as we are fighting for mas survival . I’m sure YB always keep you at his heart . I know that without you guys , there will be no YB Wee… Thank you …

    Reply
  10. Anonymous

    Dlm Mas sendiri,ramai manager2,senior manager,vp,svp and evp yg guna position utk kepentingan peribadi.(not all le)
    no accountibility.buat benda2 yg takde faedah tp duk canang satu Mas.bila buat decision yg rugikan company.sekor beruk2 ni pun tak dipertanggungjawab.camne nk untung.sekarang dh kena pinjam along…

    Reply
  11. Shamsul MAS

    Tan Sri Azman Mokhtar as the MD of Khazanah must take full responsibility for the share suap, which was reversed by the PM. It shows that he and the little Napoleons in Khazanah are not fit to run Khazanah.

    Tan Sri Azman where is the collective responsibility on your part. Why hanging on to the job? I am sure that soon your crony Rashdan will be taken into to Khazanah to do other nonsense.

    AJ another useless tak malu idiot still sitting there to collect the Gaji Buta. He is clueless from day one and he is just the kuncu of the Pariah. AJ please follow your mentor’s foot steps and resign now.

    Reply
  12. CLOSE ONE EYE

    YB, I hate to say this, but even until the cows come home, you and all of us will NEVER get the answer to the question how much was paid to Binafikir for WAU. Why i say this? Well, the amount must be obscenely huge, and a chunk must have gone to UMNO’s coffers. But WAU did succeed in making MAS “asset-light” and may I add “cash-light” also.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s