YB Datuk Nazri Aziz: Siasatan kes En Hasbie Satar, SetPol Bekas Menteri Kewangan II, masih berterusan di bawah Akta SPRM

Sehagian daripada teks ucapan pada 15 hb Mac 2011, in HERE, mengenai kes En Hasbie Satar, bekas Setiausaha Politik kepada bekas Menteri Kewangan II, YB Tan Sri Nor Yaakob, yang di tuduh di bawah AMLA:

“Saya terkejut bahawa En Hasbie Satar baru-baru ini dituduh di bawah undang-undang Anti Money Laundering Act (AMLA) ketika ia harus dikenakan bayaran untuk amalan rasuah atau korupsi.

Telah banyak dilaporkan bahawa semasa MACC menangkap En Hasbie Satar, bekas setiausaha kepada bekas Menteri Kewangan II, YB Tan Sri Nor Yaakob, dengan sekurang-kurangnya wang tunai RM2 juta. Ia juga dikesan mempunyai beberapa kondominium mewah dan mempunyai 47 peti besi di rumahnya.

Kecuali tuduhan AMLA ini benar-benar tidak berkaitan dengan wang tunai juta RM2 yang ditemui di rumah En Hasbie Satar dan beberapa kondominium mewah, orang awam tidak boleh menerima tuduhan di bawah AMLA.  AMLA bukan undang-undang yang sesuai sebab wang tunai RM2 juta  masih ada dalam pemilikannya.  Tuduhan dibawah AMLA dalam keadaan ini telah memberikan satu gambaran yang jelas bahawa pihak tertentu “cover up” perkara dan/atau atau untuk melindungi orang tertentu.”

Jawapan:

Pada hari ini, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, YB Datuk Nazri bin Tan Sri Abdul Aziz, menjawab semasa penggulungan perbahasan Pejabat Perdana Menteri bahawa En Hasbie Satar dituduh di bawah AMLA adalah pertuduhan pertama dan siasatan berterusan di bawah Akta SPRM masih dijalankan oleh pihak SPRM.

2 thoughts on “YB Datuk Nazri Aziz: Siasatan kes En Hasbie Satar, SetPol Bekas Menteri Kewangan II, masih berterusan di bawah Akta SPRM

  1. mdm.bugs

    Tuan berilah kami sedikit masa kerana utk membuktikan niaat dan kesahihkan bukan lah senang.Tuan pasti tahu bahawa peguam seperti tuan ramai yg mempermainkan undang-undang dan prosedur dibawah kesalahan teknikal.

    Maka walaupun siasatan yg dilakukan oleh SPRM masih berterusan tetapi Siasatan di AMLA boleh dilakukan,malah banyak agensi lain boleh turut serta dalam membenteras PENDAPATAn HARAM itu seperti LHDN dan BNM..

    Oleh itu berikan lah sedikit kepercayaan kepada mereka (kami) kerana bukan senang untuk menuduh orang bersalah kerana jika rtersalah langkah akhirnya kami pula dituduh berkompromi sedangkan kami siang malamtanpa mengenal penat dan lelah berkhidmat utk negara.

  2. Anonymous

    SPRM ini dasar lembap, pengecut and tidak faham prinsipak keadilan, mereka sepatutnya bertuankan undang2, malangnya kerana agensi ini tidak cukup bebas, maka pegawai2 SPRM ini takut menyiasat sebab bimbang kerjaya mereka.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.