Wangsa Maju diistiharkan sebagai “Hub Kesenian & Kebudayaan” oleh YB Dato’ Seri Utama Dr Rais Yatim

YB Dato' Seri Utama Dr Rais Yatim, Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan

Hari (19-02-2011) ini saya dijemput hadir oleh Menteri Kanan, YB Dato Seri Utama Dr Rais Yatim, Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, ke “Majlis Merakyatkan Seni Budaya” di Kg Puah Lembah, Kawasan Parlimen Wangsa Maju, di mana kali ini majlis tersebut telah disempurnakan oleh beliau selaku penganjur kepada majlis tersebut.

Beliau menyatakan bahawa di Ibu kota ada “China Town” di Jalan Petaling dan “Little India” di Brickfield and sekarang “Little Melayu” di Kg Tradisi di Wangsa Maju. Saya menyokong penuh dengan kenyataan ini kearah “1Malaysia” dan “Rakyat Didahulukan”.

Kg Puah Lembah adalah sebahagian daripada 7 buah Kg tradisi iaitu Kg Puah, Kg Puah Seberang, Kg Sungai Merali, Kg Bandar Dalam, Kg Chubadak, Kg Padang Balang dan Kg Sungai Mulia yang masih kekal di pinggir bandaraya Kuala Lumpur yang masih mengekalkan ciri-ciri adat budaya perkampungan tradisional walaupun dikelilingi dengan pembangunan moden.

Dalam ucapan ringkas saya, saya sekali lagi menyatakan bahawa pihak kerajaan melalui kenyataan YB Senator Menteri Dato’ Raja Nong Chik dalam  persidangan parlimen pada Disember 2008  telah bersetuju supaya Kg tersebut bersama-sama dengan 6 lagi kg Tradisi di kekalkan sebagai Kg-Kg Tradisi.

Saya turut menyatakan rasa terima kasih saya bagi pihak penduduk-penduduk 7 Kg Tradisi tersebut kepada pihak Kerajaan khasnya yang telah bersetuju mengekalkan Kg-Kg ini sebagai Kg Tradisi.

Dan saya juga menyatakan bahawa dengan kesudian pula YB Dato’ Seri Utama Dr Rais Yatim datang ke Kg Puah Lembah ini adalah merupakan satu “endorsement” sekali lagi pihak kerajaan untuk mengekalkan Kg-Kg ini sebagai Kg Tradisi dengan mengumumkan kg Kg tradisi ini dijadikan pusat seni dan budaya.

Beliau turut mengumumkan peruntukkan RM5,000 kepada JKK kg bagi mengerakan aktiviti-aktiviti kebudaya di kg kg tersebut dan RM150,000 untuk membina satu pentas untuk kegiatan seni dan budaya. Dan YB Menteri turut mengumumkan Kg Tadisi tersebut akan dijadikan “HUB KESENIAN dan KEBUDAYAAN” di ibu kota.

Disini saya ingin mengucapkan rasa terima kasih saya kepada pihak Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan melalui Jabatan Kebudayaan Kesenian Negara yang telah berjaya menganjurkan program pada hari ini dan tidak lupa juga kepada pegawai-pegawai DBKL di Pejabat Cawangan Wangsa Maju yang telah banyak membantu menjayakan program tersebut terutamanya dalam kerja-kerja penyediaan tapak majlis demi  menjamin kelancaran program tersebut. Kesudian pihak DBKL dalam menyumbang 2 ekor lembu untuk majlis hari ini juga amat lah  saya hargai.  Saya percaya bahawa jika tiada kerjasama daripada pegawai-pegawai DBKL tersebut dan penduduk-penduduk dari 7 Kg Tradisi tersebut maka sudah tentu program hari ini tidak akan berlansung dengan lancarnya.

Sekali lagi, saya sebagai tuan rumah mengucaplan termia kasih kepada Menteri Kanan, YB Dato Seri Utama Dr Rais Yatim, Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan kerana sudi melawat dan melancarkan “Majlis Merakyatkan Seni Budaya” di kawasan Parlimen Wangsa Maju.

Saya amat berharap bahawa selepas ini program-program menaik taraf Kg Tradisi tersebut akan dilaksanakan dengan secapat mungkin dan seterusnya mengzahirkan hasrat murni Yb Menteri untuk menjadikan “HUB KESENIAN dan KEBUDAYAAN”.

Pada 10 Oktober 2010 saya juga di jemput oleh Ustaz Chegu Ishak Sudin menghadiri majlis sambutan ke 150 Tahun Kg Bandar Dalam, Gombak, HERE, dalam Kawasan Parlimen Wangsa Maju.

2 thoughts on “Wangsa Maju diistiharkan sebagai “Hub Kesenian & Kebudayaan” oleh YB Dato’ Seri Utama Dr Rais Yatim

  1. 3-in-OneMsia Bus

    Hope there is 1Msia Bus ( with cheaper rate eg RM 1 unlimited ride ) which will go-around from “China Town” di Jalan Petaling , “Little India” di Brickfield , “Little Melayu” di Kg Tradisi di Wangsa Maju – with more food stall which offer cheaper food rate to kearah “1Malaysia” dan “Rakyat Didahulukan”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.