Speech for Budget 2010

Teks Ucapan Debat Bajet oleh YB Wee Choo Keong, Ahli Palimen Wangsa Maju, pada 5 hb November 2009.

Tuan Yang di-Pertua,

Saya berdiri untuk mengambil bahagian dalam debat Bajet 2010.

Saya menyokong slogan “RAKYAT DIDAHULUKAN” yang disarankan oleh PM. Akan tetapi, nampaknya ia adalah satu slogan kosong sahaja kerana campurtangan oleh “UMNOputras” dalam pentadbiran Kerajaan termasuk DBKL.

Contoh: Danau Kota Uptown Pasar Malam di Wangsa Maju

Adanya 500 penduduk di kawasan Danau Kota, Wangsa Maju telah menandatangani satu petisyen untuk menentang terhadap Pasar Malam Danau Kota Uptown di Wangsa Maju di mana ia beroperasi setiap malam dari 10 malam hingga 4 pagi berhampiran dengan kawasan perumahan. Jam operasi ini adalah tidak pernah didengar dalam masyarakat tamadun mana-mana kecuali “Boleh Land” ini. Petisyen itu telah diserahkan kepada Datuk Bandar KL pada Julai 2009. DBKL bukan setakat tidak mengambil tindakan untuk memindahkan pasar malam dari kawasan perumahan, dalam masa kini, DBKL telah meluluskan 30 gerai tambahan untuk UMNOputras. Adakah ini in line dengan slogan BN “Rakyat Didahulukan”? Saya diberitahu bahawa UMNOputras ini telah menyewakan 30 gerai-gerai tambahan ini dengan sewaan RM1,000 setiap bulan.  Tukarlah slogan ini kepada “UMNOputras DiDahulukan”.

Tuan Yang di-Pertua

Pasar Malam yang beroperasi sehingga 4 pagi dalam satu kawasan perumahan adalah tidak boleh diterima kerana ia telah menyebaban pelbagai gejala sosial. Indeks jenayah juga telah meningkat di Wangsa Maju. Ia menyebabkan kesesakan lalu lintas. Kereta-kereta diletak di depan gate rumah menyebabkan masalah akses kepada penduduk. Ia juga menyebabkan pencemaran bunyi (bising – gangu kacau dan sebagainya) “noise pollution” di kawasan itu. Fakta semua ini telah menyebabkan harga rumah di kawasan Danau Kota jatuh dengan banyak.

Saya ada terima banyak aduan dengan masalah dengan penjaja meletakkan kerusi dan meja di atas jalan awam di mana ia telah menimbulkan banyak masalah di Wangfsa Maju dan juga mengacam keselamatan awam. Sudah ada satu contoh yang ketara di Selangor beberapa tahun lepas dimana orang awam di langgar dengan kereta dan mati.  Saya berharap DBKL mengambil tindakan dengan segara diatas perkara ini unutk kepentiongan orang awam.

Dengan melihat kesan tak sensitif oleh DBKL terhadap penduduk-penduduk di Danau Kota, slogan “Rakyat DiDahulukan” adalah satu slogan kosong.

Tuan Yang di-Pertua,

Mungkin Datuk Bandar tidak berani untuk mengambil tindakan kerana UMNOputras adalah dalang sebaliknya. Saya tahu bahawa Datuk Shafie Abdullah, setiausaha politik PM selaku Menteri Kewangan, yang sangat aktif dengan pentadbiran seharian DBKL. Saya diberitahu bahawa dia adalah de facto Datuk Bandar KL.

KERUSI DAN MEJA DI LETAKKAN ATAS JALAN RAYA

Saya ada menerima banyak aduan mengenai dengan kerusi dan meja di letakkan atas jalan raya dan tiada tindakan diambil oleh DBKL. Kegiatan ini mesti dihentikan dengan segara kerana ia menimbulkan banyak masalah kesesakan jalan raya dan menjejaskan keselamatan orang awam. Kita sudah ada bukti di Selangor bahawa orang awam telah dilangar oleh kereta dan mati.

Walaubagaimanapun, saya berharap bahawa Menteri Wilayah Persekutuan yang baru memberi penjelasan apakah tindakan untuk kepentingan rakyat akan diambil oleh DBKL untuk memindahkan pasar malam ini ke tempat lain yang jauh daripada kawasan kediaman dan kes kerusi danmeja telah diletakan di atas jalan raya.

Tuan yang di-Pertiua,

Datuk Shafie Abdullah, Setiausaha Politik Kepada PM

Saya mesti menarik perhatian PM melalui Dewan Yang Mulia ini bahawa kelakuan Datuk Shafie Abdullah adalah bertentangan dengan kepentingan PM dengan bercampur tangan dengan pentadbiran seharian DBKL. Saya ingin menanya samada YAB PM ada memberi arahan kepada Datuk Shafie untuk mentadbir DBKL secara langsung atau tidak langsung untuk menjadikan Datuk Ahmad Fuad, Datuk Bandar KL sebagai seorang “puppet”nya.

Nampaknya Datuk Shafie ada banyak “free time” untuk memain politik di DBKL dan kawasan Wangsa Maju dan kawasan lain. Saya tahu dia memain politik “on the ground” kerana dia ada niat menjadi popular supaya dia mencapai matlamatnya untuk menjadi Menteri taka lama lagi. Dia memang amat ambitious seperti Norza, bekas Setiausaha Politik Menteri Kewangan yang telah di tuduh di Mahkamah di Pahang kerana rasuah.

Saya berharap Datuk Shafie Abdullah, seorang UMNOputra, sila mengambil perhatian kedudukan sekarang sahabat karibnya, Norza.

MR “POLITICAL TOLL”

Saya telah dapat banyak “rumours” terhadap Datuk Shafie ini.  Dia amat berkuasa kerana kedudukannya sebagai setiausaha PM selaku Menteri Kewangan. “This “Mr Political Toll” has been dropping PM name every corner of Malaysia.”, dengan izin.

Dia telah dapat satu gelaran yang hebat dan sesuai iaitu “MR POLITICAL TOLL”.  Saya tak faham apa maksud “MR POLITICAL TOLL”. Toll jalan, saya faham! POLITICAL TOLL, saya tak faham. Samada maksud “Toll” ini adalah kutipan Toll untuk perjalanan ke pejabat PM atau Menteri Kewangan? Kemungkinan YAB PM lebih faham atau teliti mengenai apa maksub gelaran “MR POLITICAL TOLL” yang telah dianugerahkan kepada Setiuasahanya, Datuk Shafie!.

Saya ingin memberi amaran kepada Datuk Shafie jangan bermain politik di DBKL – hand off DBKL let the officers do their work without interference. Keep your “Political Toll” to Kementerian Kewangan dan Pejabat Perdana Menteri.  DBKL adalah untuk menjaga kepentingan wargakota di Wilayah Persekutuan dan bukan kepentigan politik “Mr Political Toll”, Datuk Shafie Abdullah.

Saya ingin memberi satu contoh yang amat jelas terhadap percampuran tangan dengan pentadbiran harian DBKL oleh Si Political Toll ini (Datuk Sahfie Abdullah).  Pengawai tinngi telah berjanji untuk mengambil tindakan terhadap struktur haram yang dibina oleh Restoran Rashatini di Seksyen 2, Wangsa Maju.  Gerai penjaja ini adalah dibina di atas tanah kerajaan tanpa kebenaran dan telah menduduki atas kaki-lima (pavement) dengan tiada ruang untuk orang awam berjalan. Gerai itu  memlebihi 10 kaki x 30 kaki yang dibenarkan dibawah undang-undang kechil DBKL.  Saya telah diberitahu oleh pegawi tinggi DBKL bahawa DBKL tidak boleh mengambil apa-apa tindakan sehingga DBKL dapat kebenaran daripada Mr Political Toll ini. Hebatnya kuasa Mr Political Toll ini sampai pegawai tinggi DBKL pun takut kepada dia.

Kerana campur tangan politik “poltical interference” oleh Mr Political Toll sehingga hari ini (sudah 5 bulan) tiada apa-apa tindakan diambil oleh DBKL terhadap struktur haram tersebut.

Tuan Yang Di-Pertua,

Berani saya cakap dengan terus terang bahawa “the 4th Floor Syndrome” masih wujud di Pejabat Perdana Menteri dan Kementerian Kewangan.  Saya fikir bahawa “4th Floor syndrome ini wujud pada zaman Kerajaan “Tertidur” sahaja.   Saya berharap PM mengambil perhatian terhadap “Mr Political Toll” ini dan kuncu-kuncunya.

Tuan Yang di-Pertua,

Saya bersetuju dengan PM semasa beliau menyatakan bahawa  “Kerajaan meikul tanggungjawab besar untuk memastikan bahawa hasil Negara dinikmati oleh seluruh rakyat secara adil dan saksama.”

Tuan Yang di-Pertua,

Pentadbiran Suruhanjaya Sekuriti

Unico Holding Bhd (UHB) telah ditubuhkan untuk masyarakat orang Tiong Hua tetapi sarikat ini telah dipergunakan oleh pengrahnya, Tan Sri Ngan Ching Wen an kuncu-kuncunya iaitu, Teoh Hock Chai @ Tew Hock Chai, Dr Yeong Cheong Thye @ Yeong Yun Chai, Lim Guan Teik untuk kepentingan mereka sendiri. Mereka telah mengabaikan masyarikat orang Tiong Hua.  Mereka mengunakan pelbagai taktik-taktik perniagaan kotor dan Unico Holding telah dijadikan sebuah syarikat persendirian Tan Sri Ngan Ching Wen dan kuncu-kuncunya.

Mereka ini adalah “corporate crooks” yang mesti di “flushed out from our corporate world” to protect members of the public from being cheated by these corporate crooks, dengan izin.

Tan Sri Ngan Ching Wen

Semenjak pertubuhan UNICO Holding Bhd, Tan Sri Ngan Ching Wen selaku pengarah dari tahun 2000 hingga 2002 selepas diiystiharkan sebagai seorang bankrupt, sehingga sekarang, telah melanggar beberapa undang-undang termasuk (i) Section 132 (1) Akta Syarikat 1965 dengan tidak melaksanakan kewajipan untuk kepentingan yang terbaik untuk Unico Holding Bhd, susidiarinya and syarikat-syarikat berkaitannya telah melanggar kewajipan fidusiarinya terhadap Unico Holding Bhd, (ii) mengambil tindakan untuk memudaratkan kepentingnan minoriti di Unico Holding Bhd (iii) memasuki beberapa transaksi-transaksi parti berkaitan yang tidak dikemukakan kepada penguatkuasa dan (iv) melanggar beberapa kesalahan-kesalahan termasuk insider trading melanggari Capital Market and Services Act 2007.

Contoh yang amat jelas:

Projek Di Xi-an Negara People Republic of China

Deposit Sungguh-sungguh (Earnest Deposit) / Pelanggaran Amanah Jenayah (Criminal Breach of Trusts)

Pada 18.9.2009, ia adalah didedahkan dalam mesyuarat umum tahunan Unico Holding Bhd  bahawa Tan Sri Ngan Ching Wen telah mendapatkan satu pinjaman daripada Unico Holding Bhd, menerusi subsidiari Unico Holding Bhd iaitu Shanghai Orchid Garden Properties Development Co. Ltd berjumlah RMB10 juta dengan alasan untuk membayar deposit untuk mendapatkan satu projek pembagunan di Xi’an untuk Unico Holding Bhd.

Tan Sri Ngan telah melanggari undang-undang dengan mendapatkan satu pinjaman peribadi daripada syarikat dan seterusnya, sampai sekarang, deposit tersebut itu adalah tidak dapat dikesan dan dana itu telah disalurkan kepada satu syarikat yang dikawal oleh Tan Sri Ngan Ching Wen di Hong Kong, iaitu, Group 5 International Investment Ltd (“Group 5”). Pengarah-pengarah Group 5 adalah Tan Sri Ngan Ching Wen, Lim Guan Teik and Yeong Cheong Thye. Ini adalah satu kesalahan “criminal breach of trust”.

Saya juga difahamkan bahawa penipuan dan pelanggaran undang-undang yagn telah dilaporkan kepada Suruhanjaya Sekuriti tetapi sehingga kini tiada apa apa-apa tindakan diambil. Inikah “Rakyat DiDahulukan” oleh Kerajaan “1 Malaysia”?  Saya berharap bahawa YAB PM selaku Menteri Kewangan boleh memebri penjelasan apakah tindakan akan diambil oleh Suruhanjaya Sekuriti terhadap “corporate crooks” terebut demi menjaga kepentingan pemengang saham kecil di dalam Negara.

Kami menyeru pihak pihak berkuatkuasa, termasuk polis, Securities Commission dan Surahanjaya Syarikat Malaysia untuk mengambil tindakan trhadap “corporate crooks “ tersebut dengan segara. .

Tuan Yang di-Pertua,

Bagaimana kekayaan Negara dapat dinikmati oleh rakyat dalam keadaan yang adil dan saksama semasa dana Negara adalah dipersalahgunakan dan disedut keluar oleh individu atau syarikat-syarikat menggunakan dokumen yang tidak sah?

Ministry of Science, Technologies and Innovations

TechnoFund – Venturepharm asia Sdn Bhd

Sebagai contoh, Kementerian Science, Technologies and Innovation (MOSTI) semasa berurus dengan TechnoFund juta-juta Rnggit telah diagihkan dengan tiada kawalan kepada syarikat penyelidikan palsu. Venturepharm Asia Sdn Bhd (Venturepharm), satu syarikat yang dimiliki dan dikawal oleh Madam Grace Chen Oyan Yun Shai, yang berasal dari Taiwan. Venturepharm menggunakan satu perjanjian palsu yang telah ditandatangani dengan XLW Inc di USA untuk membuat penyelidikan bio-feed.  XLW Inc adalah tidak wujud. Dengan tiadanya proses pencarian dan siasatan yang sewarjanya, MOSTI telah memluluskan Technofund berjumlah RM5.36 million kepada Ventruepharm. Dalam tempoh satu tahun, MOSTI telah membayar  sejumlah RM2.3 million dengan tiada “due diligent”.

Saya telah memberi semua maklumat-maklumat yang terperinci termasuk   Joint Venture agreement, emails dalam sessi Parlimen terdahulu berkenaan penipuan Venturepharm dan juga telah memberi bukti-bukti dokumen kepada Menteri MOSTI, sehingga sekarang, MOSTI belum mengambil apa-apa tindakan untuk mendakwa pengarah-pengarah Venturepharm atau mengambil apa-apa tindakan untuk menuntut wang rakyat sejumlah RM2.3 million yang ditipu oleh Grace Chen Oyan Yun Shai.

Apakah tindakan akan di ambil oleh MOSTI  terhadap pengarah Venturepharm ia itu Grace Chen Oyan Yun Shai?

Tuan Yang di-Pertua,

Venturepharm Asia Bhd dan Madam Chen Oyan Yun Shai bukanlah menipu MOSTI sahaja ia juga ada terlibat dengan Kementerian Pelancongan.

Saya menyeru Menteri Perlancongan untuk memberi penjelasan:

 1. Memandangkan pembantu peribadi terdahulu Menteri, iaitu Madam Ivy See adalah seorang pengarah eksutif Daley PR, adakah ia mempunyai satu conflict of interest terhadap Menteri semasa memberi kontrak pengiklanan kepada Daley PR untuk kerja-kerja pengiklanan di China?
 2. Apakah alasan-alasan tender pertama Malaysian Pavilion Project dibatalkan selepas Menteri mengambil jawatan sejak April 2009?
 3. Apakah alasan-alasan sementara akhir bulan June 2009 Venturepharm telah dianugerahkan dengan kerja pembinaan  Malaysian Pavilion di mana ia tidak mempunyai rekod dalam kerja pembinaan semasa Venturepharm telah didedahkan di Parlimen dengan terlibat dengan penipuan MOSTI untuk mendapatkan TechnoFund?
 4. Adakah ia mempunyai apa-apa perbezaan (variation order) dengan jumlah RM10 to 20 million untuk Malaysian Pavilion project?

Sekian, terima kasih.

Nota:

Kerana masa tidak cukup, Speaker telah hadkan masa 12 minit untuk saya mengucap.  Ada banyak isu-isu penting tidak boleh di bahas. Saya akan bahawa isu-isu yang belum di bahas kepada peringkat Perbahasan Jawantkuasa Parlimen dalam tempoh dua minggu lagi.  Terima kasih.

34 thoughts on “Speech for Budget 2010

 1. ahmad

  Shafie Abdullah is a famous political sec of the PM. so he is entitled to exert some influence on the DBKL officers and government servants. I am sure that what he had done were without PM’s knowledge. But the officers are too stupid to let him fool them. Well, the officers had to play safe too.

  Shafie bdullah is a “good” gatekeeper! Such political secretary should not be tolerated as he is not doing the job that he is entrusted by the PM to do.

 2. jack

  “Dengan melihat kesan tak sensitif oleh DBKL terhadap penduduk-penduduk di Danau Kota, slogan “Rakyat DiDahulukan” adalah satu slogan kosong.”

  YEAH!! BRAVO !!!.. at last the issue been brought up OFFICIALLY..

  i didn’t know that so many “croc”are behind this pasar malam , no wonder even the datuk bandar keep ignore and dragging the resident urge … i’ll help YB to spread this news around my neighbourhood. and we’ll be looking forward for the ANSWER from whom it may concern.

  Again, thank you YB WEE for HELPING us (resident/shop owner ARROUND danau kota) , this shows BN what iTS MEANT BY “Rakyat DiDahulukan”. NOT JUST SHOUT OUT THE SLOGAN, BUT DO IT AND TAKE ACTION IS THE WAY.

 3. setapakman

  YB,

  Thank you for bringing this matter to the dewan.

  Corruption is clearly very rampant. Is there any way to get ACA involved in this ? Start from the danau kota pasar malam, move into DBKL, and so on.

  RM1k a month per gerai, can generate RM50k-RM100k per month. Siapa la yang tak mahu ? DBKL cleans up the place after that [rakyat’s money again].

  Can we know the next plan of action ? Is it going to deaf ears or some action will be taken ?

 4. weechookeong

  Thank you all of comments and the supports.

  setapakman:

  Now that I have brought up this matter in Parliament, the Minister of WP will have to answer this officially. Upon receipt of the reply in Parliament, I shall post it here. Then we can decide what further actions to take from thereon.

  The Minister will be replying within the next two weeks.

  Now that this matter have been exposed, I hope that the UMNOputra will stop interfering with the administration of DBKL.

  Thank you.

  With kindest regards

  wee choo keong

 5. Leong of Fanau kota

  I am very angry with the noise pollution that were created nightly by this Danaui kota Pasar Malam which operates until 4 am. It will until 6 am that the place will be quiet. How do you expect us to live in peace.

  I know that this pasar malam was moved from section 2 by the ex mp (Yew Toeng Look) to Danau Kota. I am happy that he lost in the last election.

  YB please fight for us. We must get rid of this pasar malam to other places. May be it should be moved to Putrajaya at he PM reisdence because his political secretary is so involved in the DBKL administration.

  I am appalled by YB’s revelation thta Pm’s secretary is interfering with the administration of DBKL. He should be sacked.

 6. Hashim

  That Shafie Abdullah is definitely a powerful figure in DBKL. Toop officers of DBKL are very scared of him because he is the political secretary to the PM. Shafie Abdullah is very good in dropping PM’s name every where.

  This is what the policy of “People First” is all about. Quite rightly said the policy is actually “UMNOputra DiDahalukan. If I am Najib I I will sack him immediately to get rid of such dangerous mind.

 7. Maxxy

  Be patient guys,we all watching YB doing his job,it is not an easy task as the current government is going all out to take back the states.using every forces to stop PR from doing their job properly is their main objective,so if any PR people did not show any progress in the area,don blame them,vote for them and PR can take over government.

 8. lee wee tak

  No wonder the host of issues in Wangsa Maju continued unresolved.

  this sort of ambitios politicians trying to stamp his presence at the rakyat’s expense has no place if we hope to make Malaysia a better country

  Najib, the ball is at your court

 9. danau kotayouth

  apalah lu org ni…YB u tak payah ckp banyak la….u dlm parlimen bole la bising2…tapi u punya PEJABAT PUSAT KHIDMAT AHLI PARLIMEN WANGSA MAJU mana ada… tak nampak pun sekitar wangsa maju…lu mesti ingat…PRU 13 nanti u akan kalah….itupun kalau u masih lagi disini…apa jasa dan sumbangan u pada warga wangsa maju…i tak nampak pun khidmat u pada pengundi parlimen wangsa maju..

 10. bodoh danau kota

  danau kotayouth

  Butakah? Alamat perkhidmatan YB ada di dalam blog ini dengan jelas. Buta hurufkah?

  Lee Wee Tak

  I agree with your statement. Wangsa Maju problems cannot be solved because of this unseen hand messing around in the DBKL. Now that it has been exposed I hope that Najib will tell Datuk Shafie to stop his nonsense and concentrate in his work in the Ministry of Finance.

  I also hope that MACC should start to interview Datuk Shafie.

 11. Leong of Fanau kota

  When a person is blind and illiterate, we should ignore him. YB shouldn’t have even published his comments.

  Stupid people does not know how much we have to suffer living under noise pollution and the crimes. We have been suffering for more than 2 years and now there is a little light for us. YB please help to get rid of this pasar malam for good.

  We have had enough. Please let the PM know in Parliament that we are suffering here because of DBKL not taking action to look after the people interest and may be the interference by Datuk Shafie. He should be sacked.

 12. anonymous

  The UMNOputra must not interfering with the the administration of DBKL. The PM must tell his boy to behave himself because Datuk Shafie has no right to interfere at all. People like Datuk Shafie that spoilt the name of the PM and BN.

  But we need people like Datuk Shafie to make BN collapsed.

 13. Ahmad

  We are waiting to hear what the PM is going answer on the Mr Political Toll issue. Najib must know about the nonsense done by his political secretary. He cannot say that he was not aware.

  If I am the Pm I will suspend him form work and commence investigation into his activities. Shafie is too famous in DBKL for dropping name of the PM. DBKL officers are also fed up of him because he is interfering with their work.

  No wonder there are so many problems in Wangsa Maju that cannot be solves because of this UMNOputra.

 14. YB,
  I would like to have your permission to extract a part of your teks ucapan bajet (on uptown danau kota and Datuk Shafie Abdullah) and to highlight it on my website: paradigma.com.my

  Hope you don’t mind.

  -Double A.

 15. Wee Choo Keong

  Double A

  Please feel free to extract whatever material in my blog. We must all stop such UMNOputra like Datuk Shafie interference in the administration of the DBKL and his interferences have affected the interests of the people.

  At the end of the day, the people in Danau Kota will have to take actions to protest against such activities of Datuk Shafie.

  Thank you.

  Regards
  wee choo keong

 16. Zul

  Expose mengenai dengan Mr Political Toll ini mesti disiasat oleh SPRM kerna dia amat famous dalam pentadbiran kerajaan. Dia telah “bunuh” ramai angkota politik UMNO untuk kepentingan sendirinya.

  Najib mesti ambil perhatian mengenai setiausaha politik beliau.

 17. To danau kotayouth

  To my knowledge the noise from La Farge cement factory that was haunting my ears every midnight for 6 months is over because of good and persistant actions from Mr. Wee.

  Pls check before u made any stupid comments that have zero truth…..

 18. doff

  YB,

  Fully agree with YB. That pavement which Restoran Hartini built the illegal structure is the right of the pedestrian, especially for school going children staying in Menara Alpha. Now they are being forced to walk on the road, exposing themselves being knocked by cars and motorbikes.

  As far as we can remember the structure there has been demolished by DBKL once, when it was operate as a Mamak stall. So we the resident there feel very relief, that we are getting our pedestrian walk again.

  But in no time, Restoran Hartini come and built their restaurant there until today and DBKL never take any action. When you report to DBKL, they said they going investigate. I think it already more than 10 years. Complains to DBKL is like talking to the wall.

  Even when in May 2008, DBKL demolish the stalls in Desa Setapak, that Restaurant Hartini is not been touched by DBKL.

  We appeal to YB to get DBKL to built pedestrian walk there for our school going children, instead of letting a PARASITE taking the right of the rakyat only for himself.

 19. Wee Choo Keong

  doff and others

  I have written many letters to DBKL with regards to Restoran Rashatini occupying the five foot way/pavement on the way to the Menara Alpha and I have also forward the photos of the Restoran. DBKL has agreed that it will demolish the illegal structures.

  Before actions could be taken, Datuk Shafie, the political secretary to the Minister of Finance intervened. DBKl could not proceed with the demolition works. I do share your concern and anger.

  Please rest assured that I shall press for the demolition of illegal structures so that your children and others could walk safely.

  On the Danau Kota pasar malam issue I shall pursue this matter during the debate on the budget at the Committee Stage next week.

  Thank you.

  regards

  wee choo keong

 20. doff

  Thank you very much YB, for your understanding about our suffering and anger.

  We have lost hope to get help from them. When you report to them, they will check who is operating the stall there. If it is their party member, they will said, “ Oh cannot!!!, nanti that person mengamok la…’ If you go to that MCA man, he will say, “OK, but what will the UMNO say? So we can see, that their concern is about well being of their party members, rather than the ordinary rakyat.

  Let see now, if DBKL wanted to listen to the wish of the rakyat or to the UMNO warlord.

  We wish YB the best to get rid of that PARASITE, who is robbing the well being the children and ordinary rakyat.

 21. Anonymous

  KOKOK SAJA BERDERAI-DERAI TAPI EKOR, BULU, BALUNG, WHATEVER SEMUANYA TERPALIT NAJIS…

  YOUR AHLI PARLIMEN ‘MAJO150’ (MAKSUDNYA MENANG 150 UNDILAHTU) SEBENARNYA CUBA BERBINCANG DENGAN SAYA… MINTAK NO TELEFON…

  SELEPAS SAYA PERSOALKAN KRITERIA PEMBERIAN BERAS KEPADA ‘GOLONGAN PELIK’ CIPTAAN AHLI PARLIMEN SENDIRI ASAL ADA IC JUMPA KAT ATAS OLD TOWN KOPI PUTIH…

  SOALAN DULU PUN TAK LEPAS… NAK TIMBULKAN BANYAK MASALAH, SUSAH-SUSAH JE…

  MENGGELAP HARAPAN RAKYAT SUITS YOU FINE…

  DON’T WORRY, CATATAN INI AKAN DIPADAM OLEH ANDA…

  KALAU BERANI, JANGAN PADAM…

 22. Toll Man

  YB you are speaking for the voters in your areas and we are facing the social problems daily in Danau Kota because of the noise pollution and crime. All we are asking for is to move the pasar malam to another place far away from residential houses. Once that is done, the pasar malam can operate 24 hours because it will not disturb the peace for the residents in the area.

  The residents have been complaining to DBKL and hte previous MP about the problems but it fell on deaf ears.

  We have forwarded a petition containing 500 signatures to Datuk BAndar asking for the pasar malam to be moved to another place but no positive respond for several months. Now we heard that another 30 stalls being approved for certain UMNOputra. This show that Datuk bandar does not take into account the feeling of the rate payers. Then we should not pay rate since our voices are ignored!

  We agreed that Datuk Shafie (as PM political secretary) should not interfere with the administration of DBKL so that DBKL can look after the interest of the people properly.

  Just ignore those BN cybertroopers and keep on speaking up for us in and out of Parliament without fear. Don’t be intimidated by them for sepaking up for us.

 23. Ahmad

  Dalam blog YB saya ada baca bahawa banyak beras dan benda lain telah diberikan kepada beberapa rumah-rumah anak yatim dan lain-lain.

  Bacalah baik-baik jangan segaja nak maki-hamun sahaja. Kalau tak boleh menggunakan bahasa yang sopan pergilah ke blog lain.

  I have no time for such idiots. Siapa yang makan cili terasa pedaslah! Forget about them. Lain kali jagan habis masa terbitkan komen-komen yang bodoh.

 24. Peng

  They are UMNO/BN cybertroopers are angry with what YB has brought up regarding Mr Political Toll in Parliament.

  PM should look into his activities as he is his political secretary. In fact, the PM should be thankful for the alert to his political secretary activites.

 25. lee wee tak

  danau kotayouth
  – ramai datuk-datuk, nenek-nenek yang buta huruf pun berkunjung ke pejabat YB di Danau Kota sebelah atas Old Town White Coffee. Masakan orang muda kuat perkasa lantang melatah ni tak reti?

  jika nak caci, caci dengan betul-betul….yang kena tu anda sendiri

  bodoh danau kota

  real change for Wangsa Maju is to, borrow Sir ALex Ferguson’s famous rant, “knock BN off their @#$$%ing perch” from federal government

  KL is overwhelmingly Pakatan and yet under BN. Imagine Pakatan lost all seats bar 1 or 2 in Pahang, Sarawak and Sabah and still run the state? some logic.

 26. Toll Man

  YB you should ask the PM whether he is aware of the connection of Datuk Shafie Abdullah’s connection with Evergreen Sdn Bhd?

  Rummour has it that he is very close with Evergreen!

 27. Toll Man

  Oh Ya, you must also ask the PM who is John Tee to Datuk Shafie Abdullah. Their relationship date back when the PM was the Defence Minister. Now you can smell somethings.

 28. Yang

  If you want to know the real Datuk Shafie then you must get to know Evergreen Sdn Bhd.

  By the way, I am told that Datuk Shafie is driving a new Mercedes. His salary as political secretary to PM must be very high! No wonder many people want to be PM’s political secretary. Datuk Shafie is so powerful that he can order Datuk Bandar at will.

  No wonder he is HIGHLY paid for his good work to help the PM? No wonder he can afford a new Mercedez.

 29. jack

  hi yang ,

  i do not think datuk Shafie salary is high , BUT his SIDE INCOME might be enormous profitable , look at the bazar itself , every month it self generate estimate atleast rm100k base on the net rental received. imagine each INTERUPTION OF DBKL operation bring him good wealth. what is a new Merz to him ?

  Dear PM :

  this news will be keep spreading amoung internet , to stop it . kill the SLUG. return a peaceful home to us . if Petition of resident is being negligent. the Slogan of “rakyat di-utamakan” is pure shout for fun activitives.

 30. budak kg setia jaya

  Kenapakah DBKl meluluskan 30 gerai tambahan di Danau Kota Uptown pasar malam? Penduduk telah membantah pasar malam amat dekat degan kawasan rumah kediaman.

  Datuk Shafie Abdullah kasih chancelah kepada penjaja lain! Datuk pun sudah kaya kasih orang lain kaya pula! Datuk ada kereta Mercedez baru penjaja ada motor sahaja!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.