Mid-Term Review Speech in Parliament

My speech for the Mid-Term Review of the 9th Malaysia Plan.

Ucapan perbahasan oleh Ahli Parlimen Wangsa Maju,

YB Wee Choo Keong mengenai Separuh Penggal Kajian

Rancangan Malaysia ke 9.

Datuk Yang Di-Pertua,

Saya bangun untuk mengambil bahagian dalam perbahasan Kajian separuh penggal Rancangan Malaysia ke 9. Kenyataan Menteri (Ministerial Statement) oleh YAB Timbalan Menteri pada 30 Jun 2008 mencerminkan satu undi tidak percaya terhadap YAB Perdana Menteri.

Datuk Yang Di-Pertua

Masaalah utama Kerajaan BN ialah masalah penguatkuasaan undang-undang, peraturan dan perlaksanaan Rancangan seperti RMK Ke 9 ini. Kerajaan BN tidak mampu untuk mentadbir negara lagi kerana dengan izin, this administration is riddled with scandals after scandals!

Contoh utama: PARLIMEN

Untuk mengkaji RMK9 kerajaan Barisan Nasional, kita tidak perlu pergi terlalu jauh. YAB PM telah melantik YB Menteri Parlimen untuk menjaga Parlimen tetapi beliau tidak menjaga fungsi serta infrastruktur Parlimen dengan baik.

Sebagai Contoh: Tempat letak kereta untuk Ahli Parlimen telah digunakan oleh orang bukan Ahli Parlimen. Papan tanda seperti ‘Khas untuk Ahli Parlimen’ telah diletak di luar tandas dan kawasan rehat tidak dikuatkuasakan. Jawapan Soalan Secara Lisan selepas “Questions Time” tidak di serah dengan segara kepada Ahli Parlimen. Biasanya saya dapat jawapan sebelah petang dan kadang-kadang esokan. Dengan izin “World class Parliament with third class mentality.”

Oleh demikian, saya berharap Menteri Parlimen mejalankan tangung jawabnya dengan baik.

Itu adalah gejala biasa yang dilakukan oleh menteri dan pegawai kerajaan Barisan Nasional. Saya ingin menekankan bahawa Kajian Separuh Penggal hanyalah sia-sia sahaja kerana kebanyakannya tidak dilaksanakan seperti “Ikan di hulu, tuba di hilir.” Sudah banyak pengumuman dan pelancaran mengenai satu corridor demi satu corridor tetapi sebenarnya tidak ada satu corridor pun yang betul-betul diwujudkan. Bak pepatah, “ayam bertelur, riuh sekampung.” Projek yang kononnya membawa faedah kepada rakyat tetapi tidak ada satupun yang berjaya.

KESELAMATAN

RMK 9 akan menjadi rancangan yang sia-sia sahaja jika semua rakyat Malaysia tidak memperkatakan tentang soal keselamatan di negara kita. Kebanyakan rakyat di negara kita kini hidup dalam ketakutan kerana diancam oleh macam-macam kes jenayah. Saya percaya kadar jenayah di Wangsa Maju telah meningkat setiap hari. Kes jenayah telah berada pada tahap yang membimbangkan. Pihak polis sesungguhnya sudah tidak boleh menggunakan alasan kononnya tidak cukup tenaga anggota. Alasan ini tidak boleh diterima langsung. Sekiranya kekurangan tenaga anggota, Ketua Polis Negara perlulah meminta untuk Kerajaan supaya menambah jumlah anggotanya dalam usaha memastikan negara kita sebagai negara ‘sifar jenayah.’

MANIPULASI SEKOLAH DAN NGO – MAJLIS PEGUAM

Tuan Yang Di-Pertua,

Pada malam 5 Julai 2008 saya dijemput hadir majlis makan di SRJKC Mun Yee di Wangsa Maju. Saya diberitahu oleh Penguri Board of Governor sekolah ini bahawa Kementerian Pelajaran telah mengeluarkan satu directive bahawa semua sekolah tidak boleh membenarkan Ahli Parlimen pembangkang untuk mengucap di dalam apa-apa majlis di sekolah tetapi tokoh-tokoh politik BN khasnya MCA, iaitu bekas Ahli Parlimen Wangsa Maju, boleh mengucap dalam majlis yang sama. Inciden ini dinyaksikan oleh setiausaha kepada Timbalan Menteri Pelajaran.

Tindakan kementerian telah menunjukkan Kementerian Pelajaran masih belum matang dan tidak menghormati Ahli dari Dewan Yang Mulia ini.

Saya cadangkan Kementerian Pelajaran janganlah memain politik kotor hingga tahap ini dan menarik balik directive ini dengan segera kerana kegiatan ini adalah kegiatan yang tidak sihat untuk pembangunan Negara kita.

Datuk Yang Di-Pertua,

Kerajaan sepatutnya tidak boleh memanipulasi badan-badan bukan kerajaan untuk kepentingan peminpin tertentu. Contohnya, Majlis Peguam telah membenarkan dirinya diperalatkan oleh Kerajaan. Majlis Peguam telah hilang arah apabila menganjurkan majlis makan malam pada 17 April lalu tetapi majlis itu telah dibayar oleh Kerajaan Barisan Nasional. Saya meminta YB Menteri Undang-undang untuk menjelaskan jumlah kos jamuan makan malam yang di anjurkan di hotel mewah 5 bintang, JW Mariott. Majlis Peguam telah hilang arah dan objektifnya. Beberapa hari yang lalu, Majlis Peguam telah bergerak sebagai badan politik apabila menganjurkan forum mengenai Kontrak Sosial.

Majlis Peguam sepatutnya mempersoalkan YAB Perdana Menteri kenapa beliau tidak menubuhkan Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman dengan izin “Judicial Appointment Commission” yang telah dijanjikan oleh YAB Perdana Menteri sendiri ketika menghadiri majlis makan malam di Hotel J W Marriot.

Pegawai-pegawai tertinggi Majlis Peguam perlu berhenti bermain politik dalam usaha mematapkan kedudukan dan kuasa YAB PM dan sebalik memainkan peranan mereka mengikut tradisi iaitu lebih membabitkan diri dalam soal badan kehakiman dan undang-undang .

YA Datuk Low Hop Bing, Hakim Mahkamah Rayuan

Datuk Yang Di-Pertua,

Saya telah membangkitkan beberapa kali mengenai YA Datuk Low Hop Bing, seorang Hakim Mahkamah Rayuan, dimana beliau telah terbabit dalam perbicaraan Suruhanjaya Diraja mengenai kes pita video VK Lingam dimana adik VK Lingam telah diminta oleh abangnya untuk memberikan sebuah beg yang berat kepada YA Datuk Low Hop Bing di rumahnya pada suatu tengah malam. Adik VK Lingam mengesahkan kepada saya bahawa beg itu sebenarnya berisi dengan wang yang banyak. Memang jelas bahawa kelakuan Datuk Low Hop Bing ini membuktikan kata perpatah “Ibarat kutu, boleh diselisik.”

Sehingga hari ini Datuk Low Hop Bing ini masih mengadili kes di mahkamah sedangkan intergitinya telah menjadi tanda tanya kepada rakyat umum. Dengan izin, “How can a judge be allowed to dispense justice in Court when there was a strong allegation of corruption against him? Majlis Peguam haruslah mengambil tindakan terhadap skandal kehakiman ini janganlah mengizinkan ia diperalatkan oleh mana-mana pihak.

Saya merayu kepada YB Menteri Undang-undang mengambil tindakan dengan segara supaya tugas Datuk Low Hop Bing digantungkan sementara untuk menyiasat dengan terpirinci diatas tuduhan korupsi tersebut. Selepas seisatan lanjut dan jika tiada kes terhadap Hakim tersebut, beliau boleh mengadili kes di Mahkamah semula.

KETIDAK CEKAPAN SYARIKAT BERKAITAN DENGAN KERAJAAN (GLC)

Pada sesi Parlimen bulan Mei lalu, Menteri Pengangkutan telah mengesahkan bahawa AirAsia teleh berhutang dengan Malaysia Airport Holding Berhad (MAHB) dengan sejumlah RM113 juta di atas perkhidmatannya di dalam negara sejak tahun 2002. Ini menujukkan pengurusan di dalam MAHB adalah tidak cekap dan tidak berwibawa kerana MAHB tidak mengambil apa-apa tindakan untuk menuntut hutang dari AirAsia dari tahun 2002. Menteri Pengangkutan harus mengambil tindakan terhadap Pegawai MAHB yang gagal menjalankan tugasnya.

Selain daripada itu, Pengarah Eksekutif AirAsia, Datuk Tony Fernades bagaimanapun telah mengumumkan AirAsia hanya berhutang dengan MAHB sebanyak RM68 juta sahaja. Ini bermakna, salah seorang daripada mereka (iaitu Menteri Pengangkutan dan Ketua Eksekutif AirAsia) telah membuat kenyataan yang palsu.

Menteri Pengangkutan mesti memberi penjelasan kenapakah beliau tidak dirujuk kepada Privilege Committee kerana membuat kenyataan yang palsu kepada Parlimen.

Apabila saya bertanyakan apakah tindakan yang akan diambil oleh MAHB dan MAS untuk mendapatkan balik jumlah RM113 juta dan RM85 juta milik masing-masing, Menteri Pengangkutan menjawab “Bagi mendapatkan semula hutang-hutang tersebut daripada AirAsia, MAS dan MAHB sedang mengadakan perbincangan dengan AirAsia dan Kementerian Kewangan.”

Jawapan yang diberikan amat tidak masuk akal kerana AirAsia adalah sebuah syarikat swasta dan mengapa Menteri Kewangan perlu melibatkan dirinya. Saya tidak pernah dengar adanya sebuah syarikat swasta yang berhutang dengan GLC dan sebelum sebarang tindakan dibuat untuk menjelaskan hutang perlu berbincang dengan Kementerian Kewangan. YAB Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan perlu memberikan penjelasan kenapa beliau begitu berminat dengan berhutang dengan hutang-hutang AirAsia kepada MAHB sebanyak RM113 juta dan MAS RM85 juta.

Bukankah tugas utama YAB PM merangkap Menteri Kewangan untuk memastikan semua GLC mesti menuntut segala hutang daripada syarikat swasta, seperti AirAsia, dengan segara dan mengarahkan Kementerian Kewangan tidak masuk capur atas tindakan menuntut hutang oleh GLC.

Apakah YAB Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan ataupun menantu tertentu mempunyai kepentingan dalam AirAsia dan oleh itu, MAHB dan MAS tidak boleh mengambil sebarang tindakan terhadap hutang-hutang yang tertanggung itu.

Saya meminta Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berhenti dengan segera daripada mencampuri urusan dan tindakan mengenai pembayaran hutang AirAsia kepada MAHB dan MAS.

MAHB KELUARKAN LETTER OF ACCEPTANCE PADA 19-03-08 KEPADA FAJARBARU UNTUK MEMBINA LCCT BARU YANG BARU DENGAN KOS BERJUMLAH RM123.9 MILLION

Datuk Yang Di-Pertua

Pada 12 Mei 2008 saya mempertikaikan bahawa tiada tender terbuka dilaksanakan oleh MAHB semasa memberi kontrak kepada syarikat FAJARBARU. YB Menteri Pengangkutan memberi jawpan seperti berikut:

“Oleh sebab keperluan LCCT adalah begitu mendesak dan perlu dibina dalam masa yang singkat, Kerajaan telah memutuskan untuk melaksanakan projek ini secara rundingan terus kepada FAJARBARU BUILDER GROUP BHD.”

Syarikat FAJARBARU ini terlibat dalam kegiatan dengan izin “INVESTMENT HOLDING & PROVISION FOR MANAGEMENT OF SERVICE.” Kumpulan Fajarbaru ini date back ke 1976 di mana core subsidiarinya ialah, Fajarbaru Builder Sdn. Bhd. (27198-T) (Formerly known as Syarikat Pembenaan Fajar Baru (Rembau) Sdn. Bhd.) Samada ini adalah satu coincidence di mana syarikat ini ada latar belakang dari Rembau, kawasan menantu tertentu.

Pada 20-05-2008 Perbahasan Menjujung Kasih Kepada Titah Tuan Yang Di Pertuan Agung, YB Menteri Pengangkutan telah mengaku bahawa syarikat FAJARBARU ini tiada pengalaman dalam pembinaan airport dan ia ada pengalaman untuk membina warehouse untuk airport sahaja.

Pada masa yang sama, YB Menteri juga memberi jaminan di dalam Dewan ini bahawa tender terbuka akan dijalankan untuk projek LCCT baru.

Skandal ini juga dipertikaikan oleh YAB Dato’ Husam Musa, Timbalan Menteri Besar Kelantan dalam blognya, husammusa.com dan saya memetik menyataan beliau:

Kenyataan Fajarbaru kepada BSKL boleh dirujuk. Ia dokumen bertulis. Sekali lagi Fajarbaru Builder yang dulunya Fajarbaru Rembau yang telah ditukar namanya atas sebab yang mereka sendiri ketahui, mendapat projek ini belum pun Menteri tahu mengenainya. Dua bulan selepas syarikat ini mendapat tawaran, Menteri Pengangkutan masih pergi ke Dewan Rakyat dengan jawapan yang sudah usang dan tak terpakai!

Keputusan pilihanraya Mac 2008 ada kaitan atau tidak dengan keputusan pemberian tawaran ini, boleh menjadi teka teki.

Tetapi untuk YB Ong memberikan jawapan berbeza dengan dokumen rasmi yang ada, merendahkan mutu YB Ong yang saya yakin, tidak sama sekali akan berbuat demikian jika beliau diberikan maklumat yang tepat.”

Saya bersetuju dengan kenyataan YAB Datuk Husam Musa bahawa Menteri Pengangkutan tidak diberi maklumat yang tepat oleh kaki-tangan Kementerian Pengangkutan kerana pada 24-03-08 Fajarbaru telah melaborkan projek LCCT ini telah diberikan kepada Fajarbaru.

Saya amat terkejut dengan fakta-fakta berikut:

Pada 19 Mac 2008 YAB PM mengumumkan Jemaah Menteri Yang baru.

Pada 19 Mac 2008 (hari yang sama YB Datuk Ong Tee Keat dilantik sebagai Menteri Pengangkutan) Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) mengeluarkan satu “Letter of Acceptance kepada Fajarbaru mengenai dengan project LCCT baru dengan izin, “Proposed Design, Construct and Complete the Expansion of Low Cost Carrier Terminal (LCCT) at KLIA” dengan harga kontrak berjumlah RM123.9 million tanpa Tender Terbuka.

Tarikh pemulaan Projek LCCT baru ini ialah 7hb April 2008

Saya tidak percaya bahawa pada hari perlantikan beliau sebagai Menteri Pengangkutan dan beliau terus mengarahkan MAHB untuk mengeluarkan Letter of Acceptance untuk LCCT Baru ini kepada FAJARBARU.

Dalam tempoh dua hari pada 21 Mac 2008 FAJARBARU telah menerima Letter of Acceptance dari MAHB. Ini menunjukkan MAHB amat efficient. Tetapi MAHB tidak mengambil tahu tentang hutang sebanyak RM113 juta dari AirAsia.

Saya percaya bahawa fakta-fakta tersebut adalah berunsur korup kerana kontrak tersebut diberikan kepada Fajarbaru tanpa Tender Terbuka. Terdahulu kontrak untuk LCCT lama diberikan kepada Fajrbaru tanpa Tender Terbuka atas lasan masa yang singkat. Sekarang alasan apa: “corruption!”

Saya mecadangkan bahawa YAB Perdana Menteri, Menteri Kewangan memberi penjelasan dalam perkara-perkara seperti berikut:

Kenapakah pada 19 Mac 2008, dalam tempoh 10 hari selepas Pilihan Raya Umum Ke 12 kenapa MAHB dengan begitu cepat mengeluarkan Letter of Acceptance untuk memberikan projek ini kepada Fajarbaru tanpa Tender Terbuka kali kedua.

Kenapakah Fajarbaru adalah satu syarikat yang amat special dengan izin whose core business is “INVESTMENT HOLDING & PROVISION FOR MANAGEMENT OF SERVICE,” dan diberikan beberapa projek yang besar oleh Kerajaan tanpa Tender Terbuka.

Projek-projek Yang lepas:

LCCT yang sedia ada

TNB HQ

Seremban Bus terminal

Control Public Health Laboratory, dan

National Library.

Projek-projek yang baru:

LCCT Baru

Airport Baru di Pulai Pinang

Sila berikan jumlah kos untuk setiap projek tersebut kecuali LCCT yang kita sudah tahu dan memberikan alasan untuk setiap projek tersebut kenapa projek diberikan kepada Fajarbaru tanpa Tender Terbuka.

Atas alasan apa MAHB membenarkan syarikat Mesra Indah Jayas Sdn Bhd (dahulu dikenali Mesra Indah Jaya Autopart services & Trading Sdn Bhd) untuk mengutip daripada pemandu taxi 9% dari caj taxi dari LCCT. Syarikat tersebut tidak memberi apa-apa perkhidmatan kepada pemandu taxi. Samada kebenaran ini akan dibatalkan demi kepentingan pemandu-pemandu taxi.

PNB – GOLDEN HOPE PLANTATION BHD

Tuan Yang Di-Pertua,

Golden Hope Plantation Sdn Bhd adalah sebuah subsidiari PNB dan Golden Hope Sdn Bhd melalui Jomalina Food Industries Sdn Bhd terlibat dalam “future trading of Palm Oil” oleh seorang “rouge trader” bernama En Badrul pada bulan July 2007 ia mengalami kerugian sebanyak RM120 million. Sehingga kini tiada sebarang tindakan yang telah diambil.

PEMPENA SDN BHD – THE NATIONAL TOURISM DEVELOPMENT COMPANY SET UP IN 1976 BY TOURISM MALAYSIA UNDER TOURISM MINISTRY

Tuan Yang Di-Pertua,

Kemarin (02-07-2008) Malaysiakini bongkar satu skandal kewangan yang melibatkan terhadap PEMPENA SDN BHD, satu syarikat yang di tubuhkan pada tahun 1976 dan ia adalah di bawah kawalan Kementerian Pelancongan. 20 orang pekerja-pekerja Pempena telah menandatangani suatu memorandum yang mempunyai 9 mukasurat dan pada 24-03-2008 mereka telah hantar kepada pengarah-pengarah Pempena, Tourism Malaysia Board dan Menteri Pelancongan tetapi sehingga kini tiada sebarang tindakan oleh Menteri tersebut. Inilah dengan izin, “DELIVERY SYSTEM” of BN government.

Sekian Terima Kasih.

Note:

I could not finish my speech. I could not touch on the remaining subjects listed below due to time constraint.

– PNB & Golden Hope Sdn Bhd – the remaining facts regarding the loss of RM120 million.

– Widening of Jalan Genting Kelang regarding the cost of land acquisition amounting to RM25 million.

– Bank Negara Governor resignation from Kazanah

– Proposed Data Protection Act

– Last but not least: the famous En Mahadi of Jabatan Perancang, DBKL.

I shall bring the above matters up next week during the debate on the Supply Bill. Trust me, I will not let them go so easily.

27 comments

 1. Way to go, bro! Keep the Pakatan banner waving strongly. More importantly, keep the BN Executive in check. You are the Rakyat’s auditor. I fully agree with and support the issues that you raised.

 2. How shocking for me to know that the Bar Council dinner at Mariott Hotel was organised by Bar Council but paid for by the Government. What is happening to Bar Council. Becoming the lap dog of Badawi?

  Another shock – contract worth RM123.9 million given to Fajarbaru again without Open Tender when he Minister of Transport had already promised that the new LCCT will be awarded by way of Open Tender. Now another negotiated tender. What a bullshit MOT.

  YA Low Hop Bing’s name also brought up in Parliament. Good that all these scandals have been brought up otherwise no one knows about it.

 3. Whack the BN. Keep it up. Even a judge is corrupted. The Chief Justice must suspend the judge who has been accused of corruption.

  AirAsia again. New LCCT – the government is spending another RM123.9 million for Fajrbaru. What a joke!

 4. The PM and Minister of Finance hands off on AirAsia. MAHB CEO should be sacked for the issuance of Letter of Acceptance on 19th March 2003 when the PM just announced the appointment of his Cabinet. It is 100% sure that YB Dato Ong Tee Keat, Minister of Transport, was not aware of the contract was already awarded to Fajarbaru without Open Tender on 19-03-08 when Ong Tee Keat assured Parliament that he will insist on Open Tender for the new airport.

  Now Ong Tee Keat must take the necessary actions against his officers in Ministry of Trnasport for prepare answers for Parliament and Ong was misled by the answers and also MAHB CEO for issuing the Letter of Acceptance withotu consaulting Ong.

  If Ong does not take the necessary actions then YB Wee must press Ong for answers for those irreconcilable facts utterred by Ong in Parliament.

 5. This shows you have done your homework – it is better to dig up these type of graves than snatch “muslim” converts bodies.

  It is better to blow these skeletons out of the cupboard than to blow up thousands of innocent peope.

  It is better to speak the truth and shame the devil …and of course all his faithful followers who will probably burn in hell using the ringgits they have stolen from us the rakyat and our beloved country. Since the stolen money is voluminous, may they burn forever. What a shame for me to be called a Malaysian now. Apakah teladan yang diberikan kepada rakyat muda kita?

  Korupsi menguntungkan!

 6. They are bleeding the country. Malaysia is bankrupt already. It is enough. We all should migrate so that we do not have to pay taxes for BN leaders to abuse. Too hell with the BN leaders.

 7. The country is in deep shit now. Badawi & Najib are screwing up the country big time! We all must get rid of them soon before it is too late.

 8. Under Badawi, the country had gone to the dog! Even a Judge, whose integrity was question in the Royal Commission hearing on Lingam Video Clip is still allowed to preside over cases and dispensing justice. This is Malaysia boleh. No wonder our judiciary has such a rotten name because of the Sleepy Head, who refused to take action at all.

 9. resident.wangsamaju

  I could not complete the delivery of my speech due to time constraint. We were given only 20 minutes to speak. However, I will bring up the outstanding issues like En Mahadi of Jabatan Perancang, widening of Jalan Genting Kelang and others. Thank you for the question.

 10. Thank you for the clarification, YB.

  Concerning the road widening project, I want to reiterate that i’m concerned about the design- areas around Danau Kota and Kem Wadieburn especially. It appears that the road is widen around these areas only and not throughout Jln Genting Klang thus creating bottlenecks.

  CCTVs
  Implementation of CCTVs is good, but not good enough. From my experience working in high security areas, a surveillance team must be set up to monitor the CCTVs- hence it’s a setup of CCTVS + surveillance team; not just installing the equipment. In my previous working place, CCTV teams are highly trained and experienced, normally having 10 years experience in other areas of operations before being drafted into the CCTV team. These people monitor the screens in shifts, 24 hours a day. CCTV is only effective if the screen(s) are monitored and immediate action taken on crime in progress. Even a one minute delay could make a difference.

 11. Ketika sesi soal jawab di sidang Parlimen pagi ini, Ahli Parlimen Kinabatangan, Bung Mokhtar (BN) telah menunjukkan isyarat tangan lucah kepada pihak pembangkang. Tindakannya itu telah disiarkan secara langsung melalui televisyen dan telah diikuti oleh seluruh penonton di seluruh negara.

  Bung Mokhtar telah banyak kali mengeluarkan kata-kata lucah kepada pembangkang. Kali ini beliau menunjukkan pula tangan lucah yang tidak patut dilakukan oleh seorang Ahli Parlimen yang bergelar Yang Berhormat.

  Saya rasa semua Ahli Parlimen dan rakyat patut kutuk sekeras-kerasnya Ahli Parlimen yang tidak senonoh itu.

 12. Mr Wee,

  You are our voice…good job!!!

  today’s NST reported that Khairy is challenging you.

  “KHAIRY Jamaluddin (BN-Rembau) yesterday challenged Wee Choo Keong (PKR-Wangsa Maju) to repeat outside Parliament his claims of shady dealings in the new Low-Cost Carrier Terminal expansion project.

  He said the allegations were baseless and made behind the protective veil of parliamentary immunity.

  “If the MP for Wangsa Maju has the proof, why does he not lodge a report with the ACA (Anti-Corruption Agency) so I can be investigated.

  “Alternatively, I challenge him to repeat his statement outside Parliament, so I can take legal action against him.”

 13. U r right, Temenggong…YB Wee should improve his malay….as the Malay population constitutes more than 50% of the voters of Wangsa Maju……

  But the comment above should also go to all YBs (BN and Opposition alike) — everyone is talking about “Bangsa Malaysia” but nobody takes the initiative to learn/use “Bahasa Malaysia” correctly/properly.

  I’m a bit naive on politics but I always seem to think that Parliament is a place for our YBs to raise the people’s grouses so that the Govt can improve the situation/conditions of the country (in general), but basing on this blog so far (including the previous blog), it is just about “whacking” the current administration – and sometimes, even launching personal attacks on other YBs.

  What I can sum up is that politics (whether by BN or Opposition) is a dirty game (irregardless of the players), and most of the time, people like me, are taken for a ride…..sigh….

 14. To Sweet Child …

  Do you really understand the comment given by Temmenggong?

  What is your level of proficiency in Malay anyway? You are as stupid as they come.

  Yah, you said “I’m a bit naive on politics …” which says it all, bangang.

  If you are really a female, I would certainly ride you to get your brains working. And you won’t sigh in frustration but sighing in ectasy I guarantee you.

  Stop making stupid comments, shithead.

 15. Good job in digging out all the unjust. Do continue on digging out the unjust so that the justice could be prevail. However, at the same time, do propose things that could bring Malaysia to the right direction too.

  Thanks.

  Regards,
  PS

 16. Anak Manis aka Sweet Child,

  Keep whacking means keep exposing BN and its corrupt policies. Thats all the opposition MPs can do at the moment, and they must make the most of it.

  Wee’s malay is good as I understand he is from Kelantan and speaks native kelante dialect!! Would love to hear him!

 17. Wow Anonymous..

  Nice language…. I guess people like you really need some kind of civic education…coz you have no respect at all to people…

  Haven’t your parents ever taught you that is is not nice to call people stupid becoz you might never know that you are even more stupid than the other person – look who’s calling the kettle black…

  FYI, my education level is none of your biz, dick head!!!! Ha..ha..ha…

  Hi Temenggong,

  Thanks for your comment. Anyway, what I think is that there are some grammatical errors here and there in the YB’s speech, that’s all – furthermore, it is good to use proper BM/English. After all, he is representing Wangsa Maju people (I’m included in the group).

 18. To:

  20 Anonymous,

  Would you like to enroll in Sekolah Dewasa to further improve yourself…

  You might call someone shithead, but four X shithead is potrayed when I tried to somehow understand you…

  How? Senang aje, awak menunjuk satu jari ke Sweet Child tapi empat jari lain sedang menuding ke arahmu…

  Got it!

  Try to terapkan budaya hormat-menghormati sesama insan walaupun dalam dunia yang penuh maya ini..

  Afterall, apa yang dikatakan oleh Sweet Child sebagai silent voters, orang atas pagar yang cuba memahami politik (until now agaknye) itu memang ada kebenarannya. PKR should tackle people like Sweet Child accordingly, nanti saya curi baru tahu… saya pulak yang akan menang 150 undi nanti in 4 years +.

  Betul tak YB?

 19. So we must encourage our MP to spend more time to do their research and prepare their speech so that they can represent properly and effectively.

  To perform well, we must not demand that hey must spend more time looking into “blocked drains, uncollected rubbish and etc” because these problems are DBKL problems and it is very time consuming.

  When we are facing with these social problems we must complain to DBKL on our own and if no action then we go to our MP for help.

  We must demand that our MP performs his duty in Parliament and not sit in like dummy.

 20. The ACA should commence investigation against Datuk Low Hop Bing regarding the allegation by Lingam’s brother, which was very serious for a judge. In the mean time he should be asked to take leave.

  Surely we can afford to have a judge dispensing justice when his integrity has been called into question!

  MALAYSIA BOLEH! WHAT A BULL SHIT TYPE OF JUDICIARY A JUDGE LIKE THAT CAN STILL SIT UP THERE TO DISPENSE JUSTICE !

  IF I AM INNOCENT I WILL NEVER WANT TO TRIED BY SUCH A JUDGE. AMEN!

 21. YB Wee

  Way to go man.Facts and figures instead of shouting and interrupting and then kick out of the dewan.We need more YBs like you!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.