Reporters banned from Parliament lobby!

BREAKING NEWS!

Reporters are now banned from moving around the Parliament lobby.

This decision was most undemocratic and dictatorial in nature. The BN government must realise that without freedom of press Westminster style, Parliamentary Democracy will not work. Freedom of press is an integral part of Parliamentary Democracy. Banning of the press in Parliament lobby was most undemocratic and unacceptable. This is the style of open government as professed by the Badawi administration.

It seems that the BN government has a lot to hide!

The press reacted with a boycott of all press conferences within Parliament House.

– Terjemahan oleh Lee Wee Tak – Ucapan ribuan terima kasih dari Wee Choo Keong –

BERITA TERKINI!

Pemberita kini dilarang daripada bertapak di Parlimen.

Keputusan ini amat tidak demokratik dan bersifat ditaktorial. Pentadbiran BN mesti sedar bahawa tanpa kebebasaban akhbar secara Westminister, demokrasi secara berparlimen tidak dapat berfungsi. Kebebasan akhbar adalah sebahagian daripada demokrasi berparlimen. Keputusan melarang pihak akhbar di lobi parlimen amat tidak demokratik dan tidak boleh diterima. Inilah corak kerajaan terbuka yang dianjurkan oleh pentadbiran Badawi.

Nampaknya pentadbiran BN adalah banyak perkara-perkara yang perlu disembunyikan.

Pihak media menyahut larangan ini dengan tidak menghadiri semua siding akhbar di parlimen

– 翻译员:cc liew, Wee Choo Keong 致于万二分谢意

突发新闻

现在开始记者将不允许在国会走廊走动。

这是一项非常不民主和极度独裁的行动。国阵政府必须了解到在没有西敏寺制下的新闻自由,国会民主将失去功用。新闻自由是国会民主的一环。在国会走廊禁止新闻采访是最不民主和无法令人接受的。这就是巴达维领导下所宣导的开放式政府的行政管理方式。

看来国阵政府对很多事情似乎有所隐瞒!

新闻媒体决定杯葛在国会大厦中的新闻发布会,作为这项措施的抗议行动。

10 comments

 1. i hope the press will boycott for real not a mere lip service.

  And if they don’t have any news to report, i’m sure the Opp MPs are nice enough to meet them, right? With that, we no longer boycotting or puking upon the prime news on TV1 – 3 with their super bias news

 2. I would rather think that BN leaders do not want reporters to take their sleeping photos in Parliment….

  sleeping BN…….Sleeping Badawi cabinet

 3. kalau reporter dibenarkan bergerak dengan bebas di parliament lobby, gerakan parliament BN akan jadi tak bebas..
  kini,rakyat harap parliament BN jangan sembunyi apa-apa,biar jujur,belajar dari kekalahan kali ini,.masih ada peluang bagi anda semua bukti kepada rakyat apa makna ‘malaysia boleh!’

 4. 25 Jun 2008 / 20 Jamadil Akhir 1429

  Kumpulan Utusan

  BERITA

  BERITA UTAMA

  Pemuda Pas kecewa derma masuk akaun PKR

  Oleh Rozilan Salleh

  SHAH ALAM 24 Jun – Dewan Pemuda Pas Selangor kecewa dengan tindakan penganjur sambutan 100 hari pemerintahan kerajaan campuran di negeri ini yang memasukkan wang sumbangan syarikat-syarikat swasta untuk program itu ke dalam akaun Parti Keadilan Rakyat (PKR).

  Ketuanya, Sallehen Mukhyi khuatir perkara seperti itu mungkin boleh berlaku lagi pada masa akan datang melibatkan nilai wang yang lebih besar.

  Justeru, beliau mendesak pucuk pimpinan negeri yang diterajui PKR, Pas dan DAP menubuhkan Majlis Perundingan Pakatan Rakyat bagi memastikan kesilapan yang diakui sendiri oleh Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim itu tidak berulang lagi.

  “Saya fikir benda-benda macam ini berlaku disebabkan tidak ada satu pakatan atau jawatankuasa di peringkat parti, yang ada cuma perbincangan peringkat kerajaan negeri.

  “Disebabkan itulah berlaku kebocoran seperti ini tanpa pengetahuan. Selagi tidak ada jawatankuasa peringkat parti, selagi itu tindakan yang membelakangkan semangat pakatan pembangkang akan berlaku, masing-masing ambil tindakan sendiri.

  “Kebocoran ini bukan hanya akan menguntungkan pihak lain termasuk Barisan Nasional (BN) yang akan mencari isu untuk didedahkan, tetapi bakal mengundang persoalan di kalangan rakyat,” katanya kepada Utusan Malaysia ketika dihubungi hari ini.

  Beliau mengulas kenyataan Abdul Khalid semalam yang mengakui wang sumbangan syarikat-syarikat swasta untuk sambutan 100 hari pemerintahan Pakatan Rakyat di Selangor dimasukkan ke akaun PKR dan bukan kepada kerajaan negeri seperti sepatutnya.

  Perbuatan itu dipercayai menimbulkan rasa kurang senang pengerusi penganjur sambutan itu, Datuk Dr. Hassan Ali yang juga Pesuruhjaya Pas Selangor.

  Perkara itu terbongkar selepas bekas Ketua Angkatan Muda Keadilan, Mohamad Ezam Mohd. Nor mendedahkan wang sumbangan tersebut dimasukkan ke dalam akaun PKR sedangkan surat yang dikeluarkan kepada syarikat swasta untuk memohon sumbangan dikeluarkan oleh Pejabat Menteri Besar Selangor.

  Sambutan 100 hari kerajaan campuran pembangkang mentadbir Selangor diadakan di Stadium Shah Alam di sini Jumaat lalu yang dihadiri para pemimpin kanan ketiga-tiga parti.

  Sementara itu, Ketua Pembangkang di DUN Selangor, Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo meminta polis menyiasat Abdul Khalid di bawah kes pecah amanah jenayah (CBT).

  “Siasatan itu perlu dilakukan kerana tindakan Abdul Khalid itu tidak sepatutnya berlaku kerana sambutan berkenaan merupakan acara yang dianjurkan oleh kerajaan negeri yang memberikan peruntukan penganjuran sebanyak RM200,000.

  “Tindakan mengutip sumbangan untuk akaun PKR seolah-olah menunjukkan parti itu cuba mengambil kesempatan daripada sambutan tersebut bagi mendapatkan sumber kewangan,” katanya.

  MAT SIRAT – PEPATAH MELAYU PERNAH MEREKODKAN ‘MENGATA DULANG PAKU SERPIH, MENGATA ORANG DIA YANG LEBIH…’

  http://www.siratansuratan.blogspot.com/

 5. 5 Jun 2008 / 20 Jamadil Akhir 1429

  Kumpulan Utusan

  BERITA

  Berita Utama

  POLITIK

  Pegawai kanan MB Selangor letak jawatan

  SHAH ALAM 24 Jun – Pegawai kanan kepada Menteri Besar Selangor, Mohd. Yahya Sahri yang digantung tugas kerana disiasat Badan Pencegah Rasuah (BPR) berhubung kelulusan kontrak pembersihan dan pelupusan sampah di kawasan Petaling Jaya meletakkan jawatannya sebagai Pegawai Tugas-Tugas Khas Menteri Besar berkuat kuasa semalam.

  Beliau juga melepaskan jawatan sebagai Setiausaha Perhubungan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor.

  Mohd. Yahya berkata, beliau bertindak demikian kerana hilang keyakinan terhadap Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan menyifatkan hukuman yang dikenakan ke atas dirinya sebagai tidak adil disebabkan kes itu masih dalam siasatan BPR.

  Selain itu, beliau juga kecewa dengan Abdul Khalid kerana tidak pernah diberikan peluang untuk menyatakan pendirian serta pandangannya mengenai dakwaan tersebut.

  “Sekiranya siasatan mendapati wujud salah laku, hanya BPR yang boleh mengambil tindakan (mendakwa). Oleh itu, tidak ada sebab untuk Menteri Besar menggantung saya hanya kerana nama saya dikaitkan dengan siasatan ini.

  “Bagaimanapun, tindakan seperti ini (gantung tugas) adalah tidak wajar kerana pada mata rakyat saya ini seolah-olah bersalah sedangkan siasatan masih berjalan,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

  Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas tindakannya meletak kedua-dua jawatan tersebut sebagai membantah keputusan Abdul Khalid terhadap dirinya.

  Pada 10 Jun lalu, BPR Selangor memanggil dan mengambil keterangan Mohd. Yahya selama empat jam berhubung siasatan kes kelulusan kontrak dan tender pembersihan serta kutipan sampah yang melibatkan kawasan Petaling Jaya kepada empat syarikat tanpa pengetahuan Menteri Besar.

  Siasatan itu dibuat ekoran tindakan empat individu yang mendakwa anggota PKR Bahagian Kuala Selangor, Tanjung Karang serta Shah Alam membuat laporan kepada BPR dan mendakwa mempunyai bukti serta dokumen pegawai kanan berkenaan terbabit berbuat demikian tanpa pengetahuan Abdul Khalid.

  Sehubungan itu, Mohd. Yahya mendesak Abdul Khalid supaya meletakkan jawatan sebagai Menteri Besar serta Pengerusi PKR Selangor tetapi beliau enggan menyatakan sebab-sebabnya.

  Dalam pada itu, Mohd. Yahya memberitahu, beliau ada bertemu dengan Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim bagi mendapatkan pandangan sebelum mengambil tindakan selanjutnya mengenai perkara berkenaan.

  “Sebenarnya saya mahu adakan sidang akhbar bagi menyatakan keputusan ini (letak jawatan) semalam. Bagaimanapun, saya dimaklumkan oleh Presiden PKR, Datin Seri Wan Azizah supaya berjumpa dengan Anwar terlebih dahulu sebelum membuat apa-apa tindakan.

  “Sungguhpun begitu, peletakan jawatan saya dalam PKR tidak bermakna saya keluar daripada parti ini, tetapi sebagai protes bahawa saya tidak berpuas hati dengan cara kepimpinan Abdul Khalid,” ujarnya.

  MAT SIRAT – DENGAN IZIN ‘JOURNEY OF 1,000 MILES IS STARTED WITH A BRAVE SINGLE STEP…’ MULA-MULA PROTES TIDAK PUASHATI DENGAN CARA KEPIMPINAN TS KHALID IBRAHIM. LEPAS TU UNDILAH BN, LUPAKAN YANG LAIN…

  http://www.siratansuratan.blogspot.com/

 6. aiyoyo

  yesterday banned reporter from lobby, today allowed them moving around near lobby…

  what a stupid govt today???? really think parliment is a zoo???

  terrible……tiada otak BN…

 7. YB tolong tanya kenapa bayar RM 1.5 Million Ex-Gratia Payment To Ex-Justices. Pasal apa kena bayar banyak ni.

 8. “A lot of people approach risk as if it’s the enemy when it’s really fortune’s accomplice.” By the way happy brithday YB.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.